DOMOWE PĄCZKI!



Dziś przynoszę wam pyszny przepis na mega delikatne pączki. Nigdy nie byłam fanką domowych pączków. Ale muszę przyznać ze te skradły moje serce. 

Składniki:
1 kg mąki
2 całe jajka
5 żółtek
500 ml mleka 
100 gram masła
1/4 łyżeczki soli
łyżka octu lub spirytusu
3/4 szklanki cukru
100 g drożdży


Przygotowanie:
Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn odstawiamy 
do wyrośnięcia. 

W garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy szklaną miskę, wbijamy jajka, dodajemy cukier 
i ubijamy na parze ale uważamy żeby jajka się nie przegrzały, nie mogą przekroczyć 60 stopni.
 Woda powinna się cały czas gotować. Musi nam wyjść gęsta masa, zdejmujemy z pary i jeszcze chwilę ubijamy, aż jaja staną się bardzo gęste. 
Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne.
Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki.
Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duży prostokąt o grubości 2-3 cm, wycinamy krążki 
i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno nam wyjść ok 25 szt. 

W tym czasie rozgrzewamy olej, pączki kładziemy na tłuszcz wyrośniętą stroną do dołu.
Smażymy około 3 minut z jednej i 3 minut z drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli pączki mają białą obwódkę tzn., że ciasto jest dobrze wyrobione, 
a temperatura smażenia jest prawidłowa. 
Po wystudzeniu nadziewamy ulubionym dżemem, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz