DOMOWE SEZAMKI




Uwielbiam sezamki. Jest niedziela sklep zamknięty więc postanowiłam
 zrobić sama. I wiecie co? Już nigdy nie kupię w sklepie :)

Składniki:

210 g cukru
210 g sezamu
2 łyżki wody
1 łyżka miodu (płynnego)
Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić. Do niedużego garnuszka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.
Na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować. Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od papieru. Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Z przepisu otrzymacie kilkanaście takich sezamków jak na zdjęciu.





3 komentarze :

  1. Również uwielbiam sezamki!
    Wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić; moja Mama przepada za sezamki, i z pewnością by się z takich ucieszyła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń