Uwielbiam sezamki. Jest niedziela sklep zamknięty więc postanowiłam
zrobić sama. I wiecie co? Już nigdy nie kupię w sklepie :)
zrobić sama. I wiecie co? Już nigdy nie kupię w sklepie :)
Składniki:
210 g cukru
210 g sezamu
2 łyżki wody
1 łyżka miodu (płynnego)
Sezam wysypać na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić. Do niedużego garnuszka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.
Na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować. Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od papieru. Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Z przepisu otrzymacie kilkanaście takich sezamków jak na zdjęciu.
Również uwielbiam sezamki!
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis :)
Muszę w końcu zrobić; moja Mama przepada za sezamki, i z pewnością by się z takich ucieszyła :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń