Cześć kochane, dawno mnie tu nie było. Ale wracam z podwójną siłą. Dziś zapraszam na pyszny sernik. Który robiłam pierwszy raz w życiu. Smak był wspaniały i bardzo szybko znikł :)
CIASTO
3/4 kostki margaryny lub masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
MASA SEROWA
1 kg sera w wiaderku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2 budynie śmietankowe
1 1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
6 żółtek
3/4 kostki margaryny lub masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki cukru
MASA SEROWA
1 kg sera w wiaderku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2 budynie śmietankowe
1 1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
6 żółtek
PIANA
10 białek
1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Następnie zabieramy się za masę serową.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, oliwę oraz mleko. Wszystko miksujemy. Masę serową mieszamy z pianą z białek (delikatnie).
Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto. Wylewamy masę i do piekarnika na 40/45 minut. w 170 stopniach. Nasz sernik zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, czyt. 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budynie, oliwę oraz mleko. Wszystko miksujemy. Masę serową mieszamy z pianą z białek (delikatnie).
Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wykładamy ciasto. Wylewamy masę i do piekarnika na 40/45 minut. w 170 stopniach. Nasz sernik zostawiamy w piekarniku do ostudzenia, czyt. 30 minut.
Pierwszy raz? Wygląda bajecznie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuje!
Usuń