DOMOWY CHLEB - CIEPŁY Z MASEŁKIEM, CHYBA NIE MOŻNA WYOBRAZIĆ SOBIE LEPSZEGO SMAKU!


Cześć, zapraszam was dziś na kolejny post kulinarny, 
Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba.

Składniki:

500g mąki pszennej
14g mokrych drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

400ml ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku



Przygotowanie:
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

2 komentarze :

  1. Domowe chlebki, zapach świeżego pieczywa to jest to czego brakuje w wielu domach, ja piękne sama, na każdy weekend.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń