Cześć, zapraszam was dziś na kolejny post kulinarny,
Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba.
Składniki:
500g mąki pszennej
14g mokrych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
400ml ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok. Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Domowe chlebki, zapach świeżego pieczywa to jest to czego brakuje w wielu domach, ja piękne sama, na każdy weekend.
OdpowiedzUsuńBuziaki
wspaniały!
OdpowiedzUsuń