MIGDAŁOWIEC!



Cześć, dawno nic nie wrzucałam, ale muszę przyznać że odkąd pracuje. Niestety dużo mniej gotuje. Mam nadzieje że wkrótce się to zmieni, staram się pogodzić jakoś ze sobą moje zajęcia :-) 

Składniki :
2 paczki krakersów po 200 g
100 g płatków migdałowych
puszka kajmaku
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 l mleka
250 g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
500 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:
Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. 
Wszystko miksujemy na gładki płyn.
W między czasie w garnku gotujemy resztę mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy.
Gdy mleko zaczyna się gotować wlewamy małym strumieniem, zmiksowane mleko z mąką, budyniem i jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki, gładki krem odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przypalenia migdałów. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody.
Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy śmietanka będzie już gęsta, powoli strumieniem wlewamy zimną żelatynę, ciągle miksując. Do lodówki :)

Całe ciasto : 
krakersy
zimna masa budyniowa
krakersy
kajmak
krakersy 
bita śmietana
uprażone migdały

Oczywiście przepis podkradłam mojej niezastąpionej Życie Zaczyna się w Kuchni :)

1 komentarz :

  1. Mmm, ciacho wygląda znakomicie :)
    A z pracą tak to już jest; ja po tych 10-12 godzinach też już często nie mam siły na nic...

    OdpowiedzUsuń