Zapraszam dziś na sushi. Inspiracji i przepisu użyłam od Angeliki
z bloga ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI! Zapraszam bardzo na jej bloga,
jest tyle pyszności że warto zaobserwować.
Składniki:
200 gram ryżu do sushi
150 gram łososia wędzonego
1 ogórek szklarniowy
1 papryka
5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich
zalewa:
2 łyżki octu ryżowego
2 szczypty soli
2 łyżeczki cukru
dodatkowo:
mata bambusowa do zawijania sushi
marynowany imbir
sos sojowy
pasta wasabi
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
U mnie był w proporcji 2:1 (woda do ryżu)
Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy,
po rozpuszczeniu cukru wlewamy do gorącego ryżu, mieszamy łyżką.
Ryż studzimy. Nori układamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Układamy warstwę ryżu, pozostawiając 1 cm wolego miejsca od góry i od dołu. Przy dolnej krawędzi ryżu możemy rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem lub wasabi.
wow <3 <3
OdpowiedzUsuń